19 Aralık 2015 Cumartesi

TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİNİN GÖREVLERİ

TSK'nın Görevleri:

-Türkiye Cumhuriyeti devletini iç ve dış tehtitden koruma.
-Kara kuvvetleri,hava kuvvetleri ve deniz kuvvetlerinden oluşmaktadır.
-Türkiye Cumhuriyeti toplam güç bakımından dünyanın en güçlü 8.
NATO'nun ABD'de ordusundan sonra en kalabalık 2.ordusudur.
-Başkomutan her zaman cumhurbaşkanıdır. 

Peki TSK'nın Dünya Barışına Katkısı Neler Olmuşdur:

-Kore Savaşı (1950)
-Kıbrıs Barış Harekatı (1974)
-Somali (1992)
-Bosna-Hersek (1993)
-Arnavutluk (1997)
-Kosova (1999)
-Makedonya (2001)
-Afganistan (2002)
-Lüblan (2006)

Operasyonlar:

-Terör ile mücadele

Krizler:

-Kardak Krizi

-Suriye Krizi,1990' lı yıllarda pkk lideri abdüllah öcalanın Suriye içinde serbestçe dolaşması ve pkknın kamplarının burada bulunması Türkiye ile Suriye'yi karşı karşıya getirdi. Türk Ordusu Suriye sınırına doğru kaydırıldı.Çeşitli askeri ve siyasi baskılara dayanamayan Suriye bu tutumundan vazgeçerek öcalan'ı sınırdışı etmiştir.

-RF-4 Jet Krizi,Suriye tarafından Türkiye'nin eğitim uçakları düşürülmüşdür,Suriye ise düşdükten sonra Türk uçağı olduğunu gördük demişdir.Şehitlerimizin naaşı bulundaktan sonra 4 tabur tank sınır bölgesine gönderilmiş ve Gaziantep havaalanına füzeler konulmuşdur.

 -2012 yılında Suriye'den gelen top mermesi,Şanlıurfa'da 5 sivil hayatını kaybetmesine neden olmuşdur.Türkiye ise yeni angajman kuralları çerçevesinde anında karşılık vermişdir,top mermisini atan birlik etkisiz hale gelmişdir.

-Suriye'ye ait helikopterin düşürülmesi,Türk hava sahasını ihlal ettiği gerekçesi ile 2 Türk jeti tarafından düşürülmüşdür.

-Suriye'ye ait 2 adet savaş uçağının düşürülmesi,havalanan jetlerin büyük bir hızla kuzeye yani Türkiye'ye gelmesi üzerine hava sahamıza 10 deniz mili(16090 metre=16 km 90 metreye eşittir) kala  4 kez ikaz edilmişdir fakat suriye pilotları bu ikazları ciddiye almamıştır.Hava sahasını 1.5 km ihlal edilen uçak vurulmuş ve suriye sınırın 200 metre içersine düşmüşdür.

-Rusya Federasyonu uçağının hızlı  bir şekilde Türkiye'ye gelmesi üzerine Dıyarbakır hava savunmadan 2 adet jet çıkartılmıştır,Türk pilotlar 10 kez ikaz etmesne rağmen hava sahasına giren Rus uçağını düşürmüştür.

TÜRKİYE'DEKİ ÖZEL ASKERİ TİMLER

Türkiye'de 3 adet özel tim vardır peki bunlar hangileridir:
Bordo bereliler,sat (su altı taaruz timi) ve sas (su altı savunma timi)
vardır.Peki bu özel timler nasıl eğitimler alır:


1-Bordo Bereliler:


Bordo bereliler,astsubay ve subaylardan oluşan bu tim 3,5 yıl eğitim alırlar.Kara,hava ve deniz birliklerinden oluşurlar.Hiçbir komutanlığa bağlı değildirler,direk olarak Genelkurmay Başkanlığına bağlıdırlar.Dünyadaki en iyi özel tim olmuşlardır peki kanıt diyeceksiniz kanıt olarak da NATO'nun düzenlediği yarışmalarda 4 defa birinci olmuşlardır ve NATO 5.yıl yarışmayı iptal etmişdir peki yarışmada kaç ülke vardır diyecek olursanızda 26 ülke vardır.Alttada video vardır izlemek istiyen buradan izliyebilir.

Komutanlarının emrini ikiletmezler.Bordo bereliler dünyada güven atışı yapan ilk ve tek timdir peki güven atışı nedir:
İki adet bordo bereli karşı karşıya geçer,birisinin elinde kitap büyüklüğünde bir hedef tahtası,diğerinin iki elinde de iki tabanca (tabancalarda gerçek mermi var),yürüyerek ateş eder tabancası olan kişi yolun yarısına geldiğinde arkasını döner ve bacaklarını ayırır ve bacaklarının arasından ateş etmeye başlar,mermiler bittiğinde roller değişir.Peki bordo berelilerin geçmek zorunda olduğu görevler nelerdir:
-Dondurucu soğuklarda ve sıcaklarda sağ kalma.
-Elleri arkadan bağlıyken denize atılan bordo berelilerin ellerini açıp kurtulması.
-Paraşüt ve balık adam eğitimi.
-Harita okuma.
-Düşmanın içine sızma.
-Kaçma kurtulma.
-Göğüs göğüse yakın murahebe.
-psikolojık harekat.
-İşkenceye dayanma.
-En az iki dil bilme.


2-Sat Ve Sas Özel Timleri:


Sat ve sas komandoları,bordo berelilerin deniz timidir. Subay,astsubay ve uzman erbaşlardan oluşurlar.İki gruba ayrılırlar:
A timi,sadece subayların olduğu tim.
B timi,subayların komuta ettiği astsubayların ve uzman erbaşların olduğu tim.
 Eğiridir dağ komando okulu ve eğitim merkezi,1. Komando tugayı, 2. Komando tugayı, Bolu dağ ve komando tugayı, Midyat 3. Komando tugayı, Foça amfibi deniz piyade tugayından özenle seçiliyor.Peki sat ve sas timinin şuana kadar yaptığı görevlere örnek nedir:

Kardak Krizi:

Yunanistan'ın kardak adasına asker göndererek bu ada bizim sularımızda demesiyle yunan askerleri adaya yunan bayrağını dikmişdir.Dönemin başbakanı Tansu Çiller 'o asker gidecek o bayrak inecek' sözünden bir gece sonra sat komandoları yola çıktı deniz Yunan ve Türk gemileri ile kaynıyordu,sat komandolarının nasıl kardak adasına gittiği bilmemektedir ama Yunanlılarca sat komandoları deniz altı ile kardak adasına gitmiş ama CHP Hatay milletvekili İnal Batu 'olayın deniz altı ile ilgisi yoktur' demişdir.Peki sat komandoları oraya nasıl gitmişdir onu bilen yok.Asker adaya gittikten sonra çatışmaya başlamışlar yunan bayrağı inmiş ve bu olaydan Yunanistan'ın 4 saat sonra haberi olmuşdur(ABD söylemişdir).

17 Aralık 2015 Perşembe

ASKERİ RÜTBELER,GÖREVLERİ VE GÖREV SÜRELERİ

Kara Kuvvetleri Komutanlığı Rütbeleri:




Mareşal rütbesi diğer rütbelerin aksine görev süreleri ile verilmez. Mareşal rütbesi Türkiye'de iki kişide vardır:
Mustafa Kemal Atatürk ve Fevzi Çakmak da vardır.Peki mareşal rütbesi nasıl alınır,iki meydan savaşı veya bir savaşda pek çok cepheyi birden komuta edip birini kazanılması ile olunur.


Mareşalden sonra en yüksek rütbedir orgenerallik rütbesi.Görev süresi ile alınabilecek en son rütbedir.Türkiye'de 14 tane orgeneral/oramiral vardır.Görev süresi 4 senedir.


Korgeneral,orgenelalikten sonra en yüksek rütbedir.Dokunulmazlık hakkına sahiptirler ve dokunulmazlık hakkına sahip ilk rütbedir. Görev süreleri 4 senedir.

Tümgeneral,korgenerallikten sonra en yüksek rütbedir.Görev süreleri 4 senedir.TSK'nın tugay yapısını kullanmaya başladığından dolayı çok az sayıda tümen kuruluşu kalmışdır.



TSK'nın en küçük general rütbesi tuğgeneraldir.Görev süreleri 4 senedir.4 senenin sonunda YAŞ(yüksek  askeri şura)'a başvururlar.YAŞ tarafından görev süreleri uzatılabilir,tümgeneral rütbesine terfi edebilir veya emekliye ayrılabilir.Tuğgeneraller,tugay komutanı olarak bilinir.Peki tugay nedir;
Alaydan büyük.tümenden küçük askeri birimdir.Tugayın en büyük özelliği kendi kendine yetebilen en küçük askeri birim olması.


Albay,TSK'nın subay kategorisinde en yüksek rütbedir.Normal şartlarda görev süreleri 6 yıldır. Albay rütbesindeki subayların terfi durumları, genelde görevlerinin 5. yılında YAŞ'da görüşülür. Terfiye layık görülen albaylar       tuğgeneral rütbesine yükseltilirler. 



Yarbay rütbesinin görev süresi 3 yıldır.Genel olarak alay komutanlığı yardımcılığı görevinde bulunurlar.



Binbaşı rütbesinin görev süresi 5 yıldır.Üstün kıdem ve erken terfi ile görev süreleri 2 yıla kadar inebilir.Orduda tabur biriminin komutanı olarak bilinir.Bazı tugaylarda albaydan sonraki en yüksek rütbedir.



Yüzbaşı rütbesinin görev süresi 6 yıldır.3 yıl yüzbaşı,3 yıl ise kıdemli yüzbaşı olarak görev yaparlar.Bölük komutanı olurar.Bazı durumlarda ise geçici görev ile karakol komutanı olabilirler.



Üsteğmen rütbesinin görev süresi 6 yıldır.Sanata yeterlilik veya yüksek lisans durumlarına 4 yıla kadar düşmektedir.Karakol komutanı ile bölük komutanı (sadece kıdemli üsteğmenler) olabilir.




Teğmenlerin normal şartlarda görev süreleri 3 yıldır.GATA'dan mezun olanlar için 1 yıldır.Görevleri ise karakol komutanlığıdır(sadece kara harp okulundan mezun olanlar).



TSK'daki en küçük subay rütbesidir.Yedek subaydır.Görevleri ise karakol komutanlığı,batarya komutanlığıdır.sivil bir fakülteden mezun olarak askere giden bir bireye bu rütbe verilir.Görev süreleri 11 aydır.Terhisine 30-90 gün kala teğmen rütbesine terfi edilir,teğmen rütbesi ile terhis olurlar.



Astsubay kıdemli başçavuş,TSK'nın en üst astsubay rütbesidir.Görev süreleri 6 yıldır.İlk 3 yılını dolduran astsubaylar, astsubay kademeli kıdemli başçavuş olarak anılırlar.6 yılı doldurunca,astsubay 2 kademeli kıdemli başçavuş olarak anılırlar.



Astsubay başçavuşun görev süresi yoktur. Astsubay Başçavuş rütbesinin kadro görevleri bölük astsubaylığı,takım komutanlığı,özel takımlarda takım astsubaylığı ve karargahlarda idari işler astsubaylığı gibi görevledir.


ASTSUBAY KIDEMLİ ÜSTÇAVUŞ







Astsubay üstçavuş olmadan önce astsubay çavuş (3 yıl) ve astsubay kıdemli başçavuş (3 yıl) rütbelerinde görev yapan bir astsubay,astsubay üstçavuş rütbesine terfi eder.Astsubay üstçavuşun görev süresi 6 yıldır.6 yılını dolduran bir üstçavuş,astsubay kıdemli üst çavuşa terfi eder.Görevleri ise,bölük astsubayı takım astsubayı,tim komutanı,kol komutanıdır.



Astsubay kıdemli çavuş görev süresi 3 yıldır.görevleri ise takım astsubayı,kol komutanı,kısım komutanı,unsur komutanı,tank komutanıdır.



Astsubay çavuş görev süresi 3 yıldır.Görevleri ise takım astsubayı,kol komutanı ve havan kısım komutanıdır.



Çavuş,erlerle astsubay veya subay arasındaki ilişkiyi düzenler.


Onbaşı,çavuşun yardımcısıdır.birliğin disiplinini korumak ve personeli savaşa hazırlamak ile görevlidir.




HAVA KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI RÜTBELERİ:

Kara kuvvetleri komutanlığının rütbeleri ve görevleri ile aynıdır.Sadece rütbenin konulduğu yer mavidir.

DENİZ KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI RÜTBELER:

                               
          

Büyük amiral,kara kuvvetlerinde mareşaldir.Türkiye'de bu rütbeye ulaşmış biri henüz yoktur.




Oramirel,kara kuvvetlerinde orgeneraldir.Görev süreleri 4 yıldır.




Koramirel,kara kuvvetlerinde korgeneraldir.Görev süresi 4 yıldır.




Tümamiral,kara kuvvetlerinde tümgeneraldir.Görev süresi 4 yıldır.




Tuğamiral,kara kuvvetlerinde tuğgeneraldir.görev süresi 4 yıldır.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

16 Aralık 2015 Çarşamba

HARP OKULLARI VE GİRİŞ KOŞULLARI

Türkiye'de 3 adet harp okulu vardır:


İstanbul Hava Harp Okulu
İstanbul Tuzla Deniz Harp Okulu
Ankara Kara Harp Okulu

Herhangi bir harp okulu için fen lisesi,öğretmen lisesi,sosyal bilimler lisesi,anadolu lisesi bitirmiş olmak gerekiyor.Yani meslek lisesi dışındaki tüm liselerden harp okuluna katılabilirsiniz.2015 YGS taban puanı erkekler için 260,bayanlar için 290 olmuşdur.2016 yılının taban puanı hale açıklanmadı.Askeri liseden mezun olanlar ise YGS'ye girmek zorunda değildir direk olarak harp okuluna katılırlar peki YGS'den baraj puanını geçtim ne tür sağlık mülakatlarından geçeçeğim:

-Fiziksel görünüşü düzdün olmak zorunda.(diş,ağız ve çene yapısı gibi)
-Kalp,böbrek ve karaçiğer hastalığının olmaması
-Türkçe'yi kusursuz konuşmak
-Herhangi bir görme sorunun olmaması

Peki ben bir erkek aday olarak nasıl bedeni  yeterlilik testinden geçeçeğim:
-400 metre koşuyu 59 saniyede bitirsen 100 puan
-236 cm durarak uzun atlamayı yapabilirsen 100 puan
-1 dakika içinde 57+ mekik çekebirsen 100 puan
-13+ barfiks çekersen 100 puan 
-Basketbol topunu 28+ metre atabilirsen 100 puan

Peki ben bir bayan aday olarak nasıl bedeni yeterlilik testinden geçeçeğim:
-800 metre koşuyu 2.59 ve altı bitirirsen 100 puan
-195 cm durarak uzun atlamayı yapabilirsen 100 puan
-1 dakika içinde 50+ mekik çekebilirsen 100 puan
-46 saniye barfiks kolunda tutunabilirsen 100 puan
-Basketbol topunu 23+metre atabilirsen 100 puan 

Daha ayrıntılı bilgi için kara harp  okulu web sitesine girebilirsiniz:
 http://www.kho.edu.tr/basvuru/BES_standards.html 

ASKERİ LİSELER VE GİRİŞ KOŞULLARI

Türkiye'de 4 tane askeri lise vardır.Bunlar bu şekildedir:


                                   Kuleli Askeri Lisesi


                                 Maltepe Askeri Lisesi

Işıklar Askeri Hava Lisesi

Helbeliada Askeri Deniz Lisesi 

 ALS(Askeri Lise Sınavı)'da,fen bilgisinden 25,matematikden 30
sosyal bilimlerden 15,türkçeden 30 soru vardır.4 yanlış 1 doğruyu götürür ona göre yapılmalıdır aksi takdirde sınavı kazanmak çok zordur.Ama sınavdan önce bilinmesi gereken bir şey vardır son 3 yıl okul ortalamasının 100'lük sistem üzerinden 75 üstü olması lazim eğer 74-66 arası ise Bando Astsubay Askeri lisesine gidebilirsiniz.ALS'ye başvurular şubat -mart ayları arasında yapılır.Askeri lise sınavlarında şehit-gazi çocuklarına puan indirimi yapılır.Askeri lise taban puanları hale açıklanmadı fakat 2014 yılının taban puanlarını bulabilirsiniz nedeni ise gecen sene ÖSYM'nin askeri lise adaylarının kendi profilinde yayınlamış olması kazanıp kazanamadığını.Kara Kuvvetleri Komutanlığı 70, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı 78,Gülhane Askeri Tıp Fakültesi(GATA) 83'dür.Peki sınavı geçtik nasıl mülakatlarla karşılaşıçağız.Ön sağlık muaynesi (göz,diş,ortopedi,üroloji),spor mülakatlerı,sözlü mülakat ile karşılaşıcaksınız.Sınavı geçtiniz sizi İstanbul Hava Harp Okuluna saat 7:30 da çagrıyorlar,siz o saatten 1-1:30 saat önce gidin ne olacağı belli olmaz,gitmeden önce 8 vesikalık istnecek onların her birinin arkasına adınızı soyadınızı ve TC no'uzu yazın 1 adet aile fotoğrafı istiyecekler evde kaç kişi varsa hepsi ile toplu bir şekilde fotoğraf çekilin.Sonra Harbiyeli  öğrenciler size eşlik ediyor sizin geri kalan dosyalarınızı kontrol ediyor.ikinci aşama olarak ön sağlık muayenesi soyunma odasında üzerinizi değiştiriyorsunuz sadece şort kalıyor üzerinizde bazen bayan komutanlar felan geçiyor çok utanıyorsunuz,soyunma odasından kimliğinizi ön sağlık kağıdını alıp muayene olmaya gidiyorsunuz.İlk önce boyunuzu ve kilonuzu belirliyorlar sonra ön sağlık kağıdına yazıyorlar.Dahiliye için sıraya giriyosunuz sizin kontrollerinizi yapıp ortopediye gönderiyorlar ilk öne kolunuzu uzatmanızı ısyıtorlar sonra arkanızı döndürüp düz taban olup olmadığına bakıyorlar sonra sırayla göz.diş dokturuna gidip sağlıklı raporu alıyorsunuz.Bedeni yeterlilik testinde ise:     400 m. koşu 85 saniye,durarak uzun atlama 160 cm.,mekik (1 dakika) 30 tekrar,basketbol topu fırlatma 7 metre.Belirtilen testlerden 2 veya daha fazlasından başarısız olan adaylar elenir.O yüzden antrenman yapılarak gelinmelidir bence sınavı kazandıktan 3-4 gün içerisinde başlanmalı antrenmanlara.
Hava Kuvvetleri Komutanlığı adına Işıklar Askerî Hava Lisesinde okumak için başvuran veya tercihleri arasında Hava Kuvvetleri Komutanlığı bulunan adaylara uçuşa yatkınlıklarını ölçmek amacıyla bilgisayar önünde psikoteknik test uygulanır. Bu test adayların el-göz-ayak koordinasyonunu, dikkat ve tepki hızını ölçecek şekilde tasarlanmıştır. Psikoteknik testinde başarısız olan aday sadece Hv.K.K.lığını tercih etmiş ise elenir.Sadece Hv.K.K'ni seçmemiş ise diğer elemelere devam eder.Sağlık kontrolünden sonra da sözlü mülakatlar başlar.Görüşme yoluyla adayın konuşma yeteneği, ses tonu, heyecanını kontrol edebilmesi, çok yönlü düşünme yeteneği, davranışlardaki denge ve kendine güvenini ölçerler.Eğer tüm bunları geçerse askeri öğrenci olma belgesini alırlar.Daha fazla bilgiyi veya soru cevap için Kuleli Askeri Lisesinin web sitesine girebilirsiniz. http://www.kkk.tsk.tr/Okullar/kuleli/MyBtWebPages/anasayfa.html